Titel / Een stresswegnemend hart

Gevonden door / Treinschoonmakers Enschede

Als je in de nachtdienst werkt komt het regelmatig voor dat in de ochtend mensen van NS NedTrain langskomen om de treinen te controleren. Als er een trein zien die volgens hen niet goed is schoon gemaakt keuren ze de trein af. Hierna dienen ze een klacht in bij het schoonmaakbedrijf. Zij moeten dan NS NedTrain een boete betalen en sturen ons een waarschuwingsbrief. Bij een derde waarschuwingsbrief word je geschorst met behoud van loon. Wat er bij de vierde of vijfde waarschuwing gebeurt, weet ik eigenlijk niet. Ze zeggen dat ze dat doen om je te laten merken dat je een tijdje niet welkom bent op het station.
Eergisteren heb ik een gesprek gehad. Ik kreeg mijn tweede waarschuwing, omdat er een trein was afgekeurd. Het probleem is dat de werkdruk te groot is geworden en de norm van het schoonmaken omhoog is gegaan. Vroeger hadden we voor een ICM3, die oude intercity's, 72 minuten plus 38 minuten. In totaal meer dan 100 minuten. Nu is dat verandert in 60 minuten, ook met drie mensen! Hierdoor moeten we alles snel, snel, snel doen en kunnen we geen kwaliteit meer afleveren. Ze vragen ons: "Waarom lukt dit niet, jullie werken hier toch al tien jaar?" Maar tien jaar geleden betaalde NedTrain veel meer voor het schoonmaken van een trein dan op dit moment. Hierdoor kregen wij meer minuten om een trein schoon te maken.
Vorige week zijn er weer collega's naar huis gestuurd omdat ze de derde waarschuwing hadden gekregen. Maar het grappige was dat er iemand bij zat die vorig jaar niet had meegedaan aan de staking. Die persoon werd heel kwaad op zijn baas van het schoonmaakbedrijf en riep tegen hem: "Ik ben vorig jaar altijd voor jullie blijven werken en nu sturen jullie me naar huis. De volgende keer ben ik de eerste die hier zal staken."