Titel / De inhalatiepoeder van een Astmapatiënt

Gevonden door / Kantoorschoonmakers Amsterdam

De Turbotaak. Een van mijn rayonmanagers heeft deze naam verzonnen. Het woord ‘Turbotaak’ komt bij mij heel raar over. Eigenlijk hoort Turbo niet bij een mens.
Ik hoorde het woord voor het eerst na de staking. Dat is ook extra raar, je bent negen weken aan het staken en dan kom je terug. Je denkt dat je je recht hebt gepakt, dat je uiteindelijk sterk staat. Je loopt je kantoor in en dan krijg je een programma in je handen waarop staat ‘Turbotaak’ en 'de Schoonmaak van plint tot plint'. Twee nieuwe programma's. De Turbotaak houdt in dat mensen zes verdiepingen gaan schoonmaken, nog harder werken. Ik heb toen de algemene directrice van het schoonmaakbedrijf ESS gevraagd: "Mevrouw, wat bedoelt U nu precies met die Turbotaak?" Toen zei ze: "Turbotaak is gewoon een soort nalopen."
"Maar waarom noemt ik het dan niet gewoon nalopen?" "Ja, ik heb die naam niet zelf verzonnen, dat is de verantwoordelijkheid van het rayonhoofd," antwoordde ze. "Mevrouw, ik heb een auto, die heeft een turbo, en zo’n turbo kost meer benzine. Maar bij onze Turbotaak krijgen we niet meer loon, of zie ik dat helemaal verkeerd?" vroeg ik haar. "In plaats van een anderhalve afdeling zijn het drie afdelingen geworden per persoon. En dat voor hetzelfde geld. Dus U verwacht nog meer arbeid van ons voor hetzelfde geld?"
Uiteindelijk is de ‘Turbotaak’ verdwenen, het heet nu 'nalooptak'. Dat klinkt al iets vriendelijker.