Titel / Een blauw cijferslot

Gevonden door / Kantoorschoonmakers Amsterdam

Het was op een woensdag, ik kwam op mijn werk en direct vertelden mijn collega's dat gisteren iemand was gepakt door de beveiliging. Ik vraag: "Waarvoor? Voor diefstal, voor een vechtpartij?" "Nee, de man heeft helemaal niets gedaan, hij was alleen een krantje aan het lezen, een beetje bladeren. En toen kwamen twee beveiligers op de afdeling binnen," antwoordden zij. Het enige dat de beveiligers schreeuwden tegen de man was: “Handen omhoog!” De Turkse man ging direct met zijn handen omhoog en hij werd gefouilleerd, terwijl dat helemaal niet mag.
Later heb ik met een van deze twee beveiligers gesproken en gezegd: "Ik wil graag weten wat hier gisteren is gebeurd." "Er is helemaal niets gebeurd hoor, “ zei hij. "Meneer, U heeft zelf iemand hier aangehouden en ook nog gefouilleerd terwijl U dit helemaal niet mag doen." Ik weet dit omdat zelf in de beveiliging heb gewerkt. "Nee hoor, hij heeft zelf meegewerkt," zei hij. "Bent U dan politie of bevoegd om dit te doen? En heeft U wat gevonden," vroeg ik. "Nee, ik heb niets gevonden," krabbelde hij terug. "Maar waarom heeft U dan deze man weggestuurd?" "Ja, het probleem is dat hij aan spullen van andere mensen heeft gezeten," zei de beveiliger. "Wat voor spullen. Wij zijn schoonmakers, wij komen overal, wij moeten alle bureaus schoonmaken, allemaal bureaus van andere mensen. Weet U, wij maken alles schoon," zei ik geïrriteerd. "Ja, ja.....meer kan ik niet vertellen. Neem maar contact op met je rayonmanager, die zal je vertellen wat er allemaal gebeurd is." En de beveiliger liep weg.
De Turkse man heb ik nooit meer gezien. Het was een jonge vader, net getrouwd die erg blij was met zijn bijbaantje van twee en een half uur. Hij werkte als uitzendkracht en had geen vast contract. Maar hij werkte voor ons bedrijf en ik had verwacht van mijn rayonmanager dat ze de zaak zou onderzoeken. Of op zijn minst de man even zou bellen om te vragen hoe zijn versie van het verhaal was. Maar niemand heeft iets gedaan.