Titel / Een zwarte paraplu

Gevonden door / Treinschoonmakers Den Haag

Ik was hier binnen aan het koffie drinken met mijn collega's. Zij werken voor een uitzendbureau en hebben geen vast contract. Opeens komt er een man van NedTrain naar binnen en zegt; "Wij gaan die dubbeldekker controleren, kijken of hij goed schoon is. Kunnen jullie met mij meekomen?" Mijn collega's gaan met die man mee. Komt die man van NedTrain terug en vertelt aan onze chef dat er een beetje water op de deurtrap naar buiten toe lag. "Dat mag helemaal niet, de volgende keer als dit gebeurt kunnen jullie direct naar huis gaan, dan stuur ik jullie gewoon naar huis," zegt hij tegen mijn collega's.
Toen ik dat hoorde dacht ik: dat kan niet! Ik zeg tegen onze chef: "Hij mag ze helemaal niet naar huis sturen, dat mag hij helemaal niet doen!" Dus ik vroeg aan mijn collega's: "Zijn jullie lid van de vakbond?" Zij zeggen: "Nee, nog niet." " Dan kom ik maandag met papieren en dan ga ik jullie allemaal lid maken," verteld ik hen, "Wat nu gebeurt mag helemaal niet, dat is geen respect. Die trap wordt ook nat als het regent."
Mijn collega's vertelde me later dat niemand ze ooit verteld had hoe precies de trein de moppen. Ik zei tegen hen: "Jullie hoeven niet bang te zijn. Als jullie lid worden en er iets is dan kom je naar mij toe. Dan bel ik de vakbond en dan krijg je ondersteuning van de vakbonden en gaan zij praten met de mensen van NedTrain. Jullie hebben ook rechten!"